Защо и как трябва да смазваме входните врати?

Бяла входна врата и антре с огледало

Често задаван въпрос, особено когато се случи нещо на вратата Ви – скърца, дръжката не се движи плавно или има проблеми с пантите ѝ.

Грижата за вратите трябва да е периодична, за да може те да „живеят” по-дълго, да Ви радват повече и да изглеждат по-дълго време в добра форма. В противен случай рискувате да Ви увисне крило, да Ви се счупи брава, да Ви заседне ключа на входната врата, да си счупите патрона, да Ви заседне езика на бравата и много други неприятности. Има толкова много причини да положите усилия да ги стопанисвате с необходимата грижа. Много важно правило при новите входни врати /и не само/, те да се смазват поне един път месечно. За някои хора е досадна дейност, но е нужна, за да може те да останат в същия вид, както при покупката и да са Ви от полза във всеки един момент през годините.

Конкретни точки и начини за смазване при входните врати

Особено важни точки за смазване са: дръжки, брави, патрони и панти. Дръжките се смазват, чрез впръскване в основата. Това на достъпен език означава, че може да се смаже в началото на самата ръкохватка (дръжка), точно там, където влиза тя. При бравите смазването се осъществява при натисната дръжка, при езика. Може, ако имате многоточково заключване, да си завъртите ключа, за да излязат активните шипове, който също е добре да не се пропускат. Стигнахме до една от най-важните и пренебрегваните части, а именно патрона. Смазване на патрона става, чрез впръскване в отвора на ключа. Правете го, ако не искате да останете някой ден заключени отвън или отвътре на жилището си. Така контакта патрон/брава, ще бъде плавен, а мръсотиите, който се събират в патрона ще бъдат унищожени. При пантите нанасянето на смазката трябва да стане през установения фабричен отвор, от горната страна на пантата или между отделните елементи, така че смазката да достигне до вътрешността на пантата.

При дръжките, бравите и пантите се използва най-често течна грес, а за патрона е необходима графитна смазка.

Целият процес не отнема време. Можете да се справите без никакви усилия и трудности. Входните врати изискват редовна поддръжка, гарантираща дълги години безпроблемна експлоатация. Не го отлагайте, а го направете още днес, за да си спестите финанси и излишни притеснения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *