Уплътнения при вратите

Входна врата на къща и сняг

Освен красива, вратата има и много други характеристики. Тя трябва да изолира помещението, да се затваря плътно като не образува луфтове и фуги по дължината на касата, през които могат да преминават различни звуци, студ или дори неприятни миризми. За изпълнението на тези цели важна роля играе гуменото уплътнение. То трябва да бъде изработено от качествени материали, които да гарантират неговата издръжливост.

Има различни видове уплътнения спрямо материалът, който е използван при изработката му. Те могат да бъдат от каучук, пяна каучук, полиуретан, модифициран PVC или термопластичен еластомер. Важно е материалът да е мек и пластичен, за да може да „обира” неравностите по повърхностите и да осигурява плътно затваряне.

Видове уплътнения

Текстилно уплътнение

По-рядко срещани са уплътненията тип филц. Те не са сред най- предпочитаните, защото не осигуряват шумо- и топлоизолация на помещението. Поставят се с цел да спират навлизането на прах в стаите. Монтира се в долната част на крилото към прага. Използва се и при мебелите – за защита от прах в шкафовете и др.

За фугата от към прага няма голямо разнообразие от предложения. Филцът е решение ако фугата е малка. Друг вариант е изграждането на праг, но много хора не желаят да имат препятствия по пода, особено 3-4 см прагове на всяка врата. За справянето с този проблем има много лесно и удобно решение, което се поставя изключително лесно, може да се премахне във всеки момент без това да крие опасности от увреждане на вратата или пода. Това е текстилен уплътнител, може да е направен от дунапрен или различни синтетични материали. Най-удобното при него е че обира доста големи фуги, не позволява преминаването на светлина, мръсотия и т.н. Може да се изпере в пералнята и отново ще запази формата си.

Магнитно уплътнение

 

Магнитните уплътнения са иновативно решение за справяне с изолационните проблеми. Използват се най-вече при входните врати и гарантират плътно затваряне и висока защита срещу проникване на прах, студ, шум или каквото и да е от външната среда.

Според начина на монтаж също се отличават няколко вида. Най-лесно поставящите са текстилният вид уплътнители. Не е необходимо абсолютно нищо, само се изважда от опаковката и се поставя.

 

Самозалепващите уплътнения могат да бъдат поставени на почти всяка врата, това ги прави и едни от най-предпочитаните. При тях едната страна е с двойно залепващо покритие, могат да се поставят на крилото или касата, в зависимост от модела на вратата.

Самозалепващо уплътнение

Друг вид са гумените уплътнения, които се поставят в предварително оформена фуга в касата. Те не се фиксират и по този начин могат да се регулират. Те обаче не могат да бъдат поставени на врати, които нямат направено „легло”, в което да влезе уплътнението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *