Интериорни врати – основни видове и предимства

Гардероб с огледални врати в антре

Конструкции на интериорни врати

Видно е, че на пазара има всякакво разнообразие от интериорни врати. В момента обаче се разграничават два основни типа:

  • еднокрили;
  • двукрили.

Най-често отворите в съвременните апартаменти и къщи включват инсталирането на предимно конструкции с едно крило. Разбира се, в някои по-големи домове съществуват конструктивни отвори, предполагащи врати с двойни крила. Техните предимства са неоспорими – повече свободно пространство за преминаване, простор и мащабен външен вид.

При двойните врати няма проблем за прехвърлянето на мебели с големи размери. Въпреки всички предимства, трябва да се отбележи, че порталните интериорни врати, както и наистина всички такива конструкции, имат своите недостатъци. Те са по-скоро свързани с планирането на помещенията и броя на квадратните метра на къщата или апартамента.

Докато еднокрилите врати могат да се похвалят с други плюсове като:

  • разумна цена – баланс и свобода на избор от бюджетни до луксозни модели;
  • стандартни размери – винаги поддържани на склад;
  • лесни за монтиране – предлагат решения от каси и первази, покриващи несъвършенствата около стените;
  • универсалността на продукта – позволява на един и същ модел да се впише в различни стилове и цветове на интериора;
  • богат избор от възможности – от модели с гладки крила, до такива с орнаменти или стъкла;

Конструкции с отваряне чрез плъзгане

В малките помещения дизайнерите често препоръчват да се монтират плъзгащи се врати, които значително спестяват и също така визуално разширяват пространството.

Ежедневна с диван и интериор в черно и бяло, с плъзгаща врата

Преди 2-3 години подобни продукти работеха на следния принцип – две направляващи релси поставени една срещу друга – на пода и на стената над вратата. Въпреки това, най-отдолу, такива механизми често пречеха на хората да влизат от една стая в друга, бяха неудобни и често неподходящи за стила на прага на стаята. Поради това през последните години много производители преразглеждат принципите на производство на такива плъзгащи се конструкции, оставяйки само горния механизъм в тяхната конфигурация.

Един от видовете плъзгащи интериорни врати, които също помагат да се запазят квадратни метра в малка стая, са така наречените плъзгащи се скрити врати. Тяхната разлика, спрямо стандартните опции от този тип е, че те влизат в специално оборудвано място вътре в стената. Това води до един малък недостатък при такъв продукт – ще е необходимо да се изготви специална ниша, в която подобни врати могат да се „скрият“, но пък за сметка на това се освобождава достатъчно свободно място за усвояване по най-практичния начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *