Символизъм на вратите в митологията и литературата

Стара желязна Входна врата

Вратите и порталите са символични за културата ни от както съществува съвременната история. Вратата е едновременно вход и изход, така че е свързана с портали и проходи на много нива през историята.

Вратите и тяхната история

За първи път са документирани картини с врати във вътрешността на египетските гробници. Древните римляни пък са имали усъвършенствани архитектурни елементи и е било извесно, че са ползвали единични, двойни, плъзгащи и сгъваеми врати тип Хармоника.

Римския бог Янус бил бог на вратите и порталите, а също и на началото, края, прехода и времето. Вратите и до днес продължават да символизират всички тези елементи.

Вратата е преди всичко вход. На буквално ниво вратата обикновено води към вътрешността на нещо, било то къща, сграда или друга структура.

В рамките на самата конструкция вратата служи като вход и изход към други помещения, проход между помещенията и изход от конструкцията. На метафорично ниво вратата може да се превърне във вход за почти всичко, но най-често се използва за символизиране на входа в друг свят.

Врати и ново начало

Отворената врата е отдавна символ на ново начало. Отворената врата показва, че има изход и може също да предостави оглед на това, което предстои. Затворената или заключена врата, от друга страна, може да представлява задънена улица или да създаде усещането, че няма изход. Вратата може да бъде символ на възможност или лишаване от свобода.

Врати, преходи и проходи

Вратата е символ на прехода и прохода от едно място на друго. Врата често се използва за символизиране на преминаването от един свят в друг в религията, митологията и литературата. Входът може да бъде използван в литература, за да символизира кратък преход, докато коридорът може да се използва като контрастен по-дълъг преход. Дори когато хората буквално използват вратата на сграда, за да влязат или да излязат от външния свят, всеки път преминават през тип преход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *