Кога трябва да се поставят вратите?

Светла Входна врата

Определено това е един доста често задаван въпрос, когато Ви предстои основен ремонт у дома. Тук ще получите няколко основни насоки каква да бъде последователността на дейностите Ви и в частност, кога трябва да се поставят вратите. Ще разделим условно процесите на етапи:

Вратите и Вашия дом

  • Етап 1 – Взимането на размери – това е процес, който е наистина много важен при решението за входни и интериорни врати. Ще срещнете във всеки магазин врати, които имат стандартни размери и ако не искате да чакате и да заплащате много по-високи суми за врати по поръчка, може да оформите строителните си отвори , така че да Ви паснат стандартни врати. Снемането на размерите е най-добре да се направи при свалени стари каси на вратите, стига да имате възможност, ако жилището не се ползва например – това няма да е такъв проблем.
  • Етап 2 – Монтиране на входната врата –при демонтажът на старата Ви входна врата е възможно да се нарушат повърхностите около вратата. Моделите, които са с каса, покриваща зид ще скрият от погледите част от несъвършенствата, но все пак би могло да остане на места около первазите, което трябва да се коригира от Ваша страна. Също така, това е добре да се направи преди „другият” ремонт, особено когато входната врата е отваряща се навън , по този начин поставянето на настилката и вдигането на нивото на пода с около 2-3 см ще „вкопае” прага, който притежават някои врати и по този начин няма да се притеснявате, че трябва непрекъснато да го прескачате. Когато обаче входната врата се отваря навътре , препоръчително и задължително е да се зададе новото по-високо ниво на пода, да се монтира при нужда малко на по-високо вратата и да нямате проблем с опирането на крилото в пода след това.
  • Етап 3 – Самият ремонт – какво имаме предвид? Тук вече, трябва да приключите със всякакви ремонти дейности – завършване с ел. инсталации, измазване/изправяне на стени, боядисване, поставяне на всички настилки на пода, преходни лайсни – внасяне и монтиране на по-голяма част от обемистите мебели и т.н.
  • Етап 4 – Инсталиране на вътрешни врати – вратите разполагат с первази и от двете си страни и затова е най-добре да се поставят накрая, когато всичко е готово. Когато сте поставили настилките ще имате и яснота колко трябва да се подрязват крилото и касата, например. А и при монтирането на вратите накрая си гарантирате, че те няма да бъдат изцапани, надраскани и т.н по време на другите ремонтни дейности.

Надяваме се статията ни да Ви е била интересна и полезна, все пак когато започвате ремонта трябва да се консултирате с Вашия майстор, така и с консултант, запознат с характеристиките точно на вратите, които сте харесали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *