Видове дръжки за врати

Интериорна врата с кръгла въртяща се дръжка

Дръжките на врати спадат към категорията фитинги, които изпълняват, както естетически, така и практически функции. Те са подложени на значителни натоварвания по време на ежедневна та си употреба и са вид декоративен елемент, който трябва хармонично да се впише в интериора на стаята.

Продуктите от този тип се класифицират според няколко параметъра, в зависимост от използваните:

  • Материали за производството;
  • Конструкция;
  • Дизайн.

Стационарни дръжки

Стационарните дръжки на вратите имат най-простия дизайн. Най-често те са направени под формата на U-образен телбод. Такива продукти нямат нищо общо с заключващия механизъм, а за допълнително фиксиране може да се използва ролков резец или топка.

Интериорна врата - кръгла дръжка за врата

Стационарните дръжки нямат движещи се части. Препоръчва се да се монтират на масивни интериорни врати, тъй като елегантният и изящен вид на съвременните модели позволява използването на такива аксесоари, като оригинален декоративен елемент. Инсталирането на продукти от този тип се извършва с помощта на винтове.

Рамената на лоста са снабдени с фиксиращ език, който се активира чрез натискане на лоста. Такива модели се врязват в крилото на интериорната врата и са свързани към заключващия механизъм. Могат да се монтират на стена. В първия случай инсталацията се извършва на квадратна или кръгла основа. Такива продукти са универсални и имат прост принцип на работа. При натискане резето се „прибира“ и дава възможност за отваряне на вратата.

Интериорна врата - златна дръжка за врата

Не е желателно е да се купуват такива фитинги отделно от заключващото устройство, тъй като често е доста проблематично да се избере подходящ вариант. В този случай, като основа се използва продълговата метална плоча, която е прикрепена към платното с помощта на самонарезни винтове. Монтажът на дъска изисква повече място от изходите. Тези продукти са чудесни за широки платна и входни врати.

Някои модели могат да бъдат оборудвани с магнит. Те работят на същия принцип, като магнитните ключалки за мебели. В процеса на подбор е важно да се обмисли отварящата страна, така че дръжката да може удобно да се завърта.

Въртящи се дръжки

Дръжка за врата тип Knobs

Въртящите се модели, известни още, като „knobs“, се захранват чрез въртене на топка. Като правило те са оборудвани със собствено резе. От вътрешната страна на стаята има бутон за заключване.

Такива фитинги са по-компактни в сравнение с лостовите модели, но отстъпват на тях по отношение на ергономичност и лекота на използване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *