Входни стъклени врати – видове, характеристики, особености

Тъмен цвят входна врата

Предните входни врати към вилата със стъкло съчетават безопасността с атрактивен външен вид. Въпреки привидната крехкост на конструкциите със стъклени вложки, те внасят висока здравина и зачисляват на сградата стилен, елегантен вид.

Характеристики на входни врати със стъкло

Стъклените входове имат възможност да бъдат използвани в разнообразни по тип сгради, включително частни вили, магазини, офис центрове. Към конструкциите се налагат следните изисквания:

Надеждност (устойчивост на взлом) – характеризира се с 4 класа. Първият от тях е най-нестабилен към външни влияния. Такива врати се отварят лесно с всеки подръчен инструмент. Най-трайните врати са в състояние да издържат на силни удари, включително автоматични пожари.

Изолация от шум, студ – зависи от материалите, от които е направена конструкцията, наличието на уплътнения.

Външният вид на входната врата може да бъде разнообразен, в зависимост от стила на екстериора, предпочитанията на клиентите. Избирайки стъклена входна група, клиентът получава неоспорими предимства.

Естествен източник на светлина – благодарение на стъклената вложка във входната врата, антрето без прозорци престава да бъде най-тъмната стая в къщата. В частна вила стъклена вложка ще осигури общ преглед на част от двора.

Осигуряване на сигурност – наличието на стъклена врата за входа на дома позволява на охраната да наблюдава случващото се, без да напуска поста си. Това важи особено за големите магазини, офис центрове, летища.

Атрактивен външен вид – стъклото се поддава на различни видове художествена обработка, върви добре с различни декоративни елементи, така че няма да е трудно да се получи уникален продукт.

Недостатъците на стъклените входни системи включват висока цена, сложност на инсталацията. Тези минуси обаче са спорни.

Входна врата с остъкление

Разнообразие от входни стъклени врати

При избора на входна врата на магазин със стъкло е важно да се вземат предвид различни критерии. По дизайн той може да се отнася до модели с общо предназначение. Такива врати се монтират в жилищни сгради, офиси, вили. За тях няма специални изисквания, с изключение на цветовите предпочитания на клиента, материала на изработка, размерите на конструкцията. Такива продукти са представени в широка гама, имат средни експлоатационни характеристики.

Моделите имащи за цел специално предназначение включват безопасни, огнеупорни конструкции. Например противопожарните системи могат да издържат на пожар. С повишаването на температурата, специална верига започва да набъбва, запълвайки цялото пространство между платното и кутията, не оставяйки място за проникване на огън. Такива системи трябва да издържат на поне половин час непрекъснато горене.

Стъклените входни врати се разграничават с разнообразие от отварящи се механизми, сред които:

 • люлка;
 • махало;
 • плъзгане;
 • въртящ се.

В зависимост от дизайна, входните системи са:

 • еднокрилен – решение, използвано в жилищното строителство;
 • двучерупче – симетрично, асиметрично;
 • едно и половина;
 • двойно;
 • сводест – може да има едно или две крила;
 • с фрамуги.

Разнообразието от дизайни предоставя възможност за избор на модел с набор от функции, които ще бъдат от значение за конкретен клиент.

По вид стъклена вложка:

 • изцяло стъклени конструкции;
 • стъклени вложки в платно от метал, дърво или пластмаса.

Материали

Има три основни вида материали, използвани за създаване на входни конструкции:

 • металопластика – пластмасов профил, подсилен с алуминий;
 • алуминий – крилото е фиксирано върху алуминиева рамка, често използвана за създаване на плъзгащи се врати;
 • стомана – високо надеждна.

При създаването на входна врата, за стъклото важат абсолютно идентични изисквания, както и за други материали. Готовата конструкция трябва да бъде надеждна, устойчива на удари, да има противозломна система, да осигурява топлина, звукоизолация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *