Поддръжка на интериорни врати

Светла врата със стъкло

Вратите са незаменима и необходима част във всеки дом. Но за да може врата да Ви служи дълги години, Вие трябва периодично да полагате определени грижи за нея. Много хора считат, че всичко приключва след избора на дизайн и цвят, но правилната експлоатация на вратата играе ключова роля.

Почистване

Почистване с кърпа

Повечето врати трябва да се почистват с микрофибърна кърпа навлажнена с вода, с цел да не се нарани покритието им. При употребата на препарати повърхностният слой на вратата се износва. Този тип почистване важи за крилото, касата и первазите.

​Смазване

Също така е необходимо периодично смазване на триещите се метални части, а именно пантите, дръжката, патрона. При продължителната експлоатация на вратата – честото отваряне и  затваряне, се получава триене и затова тези елементи от вратата изискват смазване на определен период от време. Обикновено е достатъчно да се извършва един път месечно. 

За да е ефективна смазката трябва да се пръска на правилното място с подходящ препарат. Предлагат се обикновено два вида – графитна смазка и течна грес. Много хора при смазването на пантите пръскат външната статична част, където реално липсва движение. Необходимо е смазката да навлезе във вътрешността на пантата. Пръскайки на местата, където се получава триене, се предотвратява вероятността от скърцане и износване на пантите.

За патрона е препоръчителна графитната смазка, която се впръсква в отвора предопределен за ключа, след което е желателно ключа да се пъхне вътре и завърти няколко пъти. За бравите и дръжките е по-удачно да се прилага течна грес. При натисната дръжка се впръсква в бравата, а за смазване на дръжката се развива кръглата капачка и се пръска в основата на дръжката.

Затягане

В редки случаи е възможно разхлабването на някой от гореизброените елементи. Единственото необходимо е леко затягане с отвертка или шестограмен ключ.

Въпреки, че често се пренебрегва необходимостта от внимание към интериорните врати, те допринасят за красота и уют в домовете и ние сме отговорни за правилното им функциониране и поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *