Правилна поддръжка на входни и интериорни врати

Отворена входна врата с ключове и сянка на мъж

Грижата за входните и интериорните врати е нещото, което се питаме след закупуването на новите такива. Искаме да им удължим срока на експлоатация и същевременно да се погрижим за  блясъка и визията за по-дълго време. Почти не се замисляме до какво може да доведе небрежното ни отношение към тази част от интериора ни. Невидимото замърсяване на вратите, особено ако те са от тъмната гама, може да повлияе дори и на вашето здраве.

Поддръжката на интериорни и входни врати е елементарно и с временна и всекидневна грижа, бихме могли да запазим по-дълго блясъка им. Почистването не винаги трябва да е със скъпи препарати и специални кърпи, нужно е просто леко навлажнена кърпа, за да постигнем нужния ефект.

Повечето от нас при закупуването на врати и мисленето, че те са вечни, без да се замисляме ги пренебрегваме и след това най-лесното е да обвиним фирмата с некачествен артикул, който ни е продал. А вината изцяло си е в нас.

На какво още трябва да обърнем внимание?

Поддръжката не е само по повърхностните плоскости на нашите врати, трябва да обърнем внимание и на аксесоарите по нея, като например:

Пантите – за да избегнем скърцането им, те трябва да се смазват редовно, със смазочно масло, което го има навсякъде, ако нямате такова може и с две капки олио.

Уплътнения – почистват се редовно, отново с леко навлажнена кърпа, трябва да се обърне внимание и на температурата, която е в стаята, при прекалено горещо те могат да се слепят за касата и крилото и тогава е доста неприятно.

За входните врати независимо дали са подложени на външно атмосферно влияние или не те трябва да се обработват с ръждо-преобразовател, за да избегнем дори и лека корозия.

Дръжките – трябва да се почистват редовно, те са прекият достъп, който имаме ежедневно с тях, особено ако имате и дете, те не винаги мият редовно ръцете си и това може да доведе до здравословен проблем.

Патрон – патроните трябва да се смазват със самия ключ от време на време, за да избегнем не видима ръжда и износване на патрона.

Като цяло не трябва да сме небрежни към нашите врати. Домът е нашето огледало и когато се огледаме в него трябва да виждаме нашето мислене и хигиенни навици.

Всекидневната грижа на нашите врати би могло да предотврати много нежелани проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *