Как да вземем размерите на интериорна врата?

Размери за интериорни врати

Преди да изберете, закупите и инсталирате вътрешна врата, е необходимо правилно да определите ширината и височината на вратата, дебелината на стените, да изчислите размерите на самото платно и да вземете предвид технологичните пропуски. Задачата не принадлежи към категорията на сложните, тя е достъпна за независимо изпълнение, но изисква точност и определени знания. Спазването на следните правила ще осигури безупречна работа и дълъг експлоатационен живот на вратата.

Как правилно да измерите сами вратата

За да направите това, трябва да измерите височината и ширината на интериорната врата.

  • ширината на отвора се измерва чисто между двете вертикали. Височината се приема равна на разстоянието между хоризонталата в горната част на отвора и нивото на завършения под.
  • при измерване на отвора, без първо да се демонтира старата интериорна врата, измерванията се извършват по същия начин, както в предишния параграф, но само след отстраняване на первазите.
  • в случай на нарушаване на целостта на зидовете, значителна разлика във височината, наличие на прекалено широк или тесен отвор, други спорни въпроси, по-добре е да не рискувате и да се свържете със специализирана организация,техническо лице което ще даде разумни препоръки и ще помогне за разрешаването на нестандартната ситуация.

Когато размерите на отвора се определят независимо или с участието на професионалист, изобщо не е трудно да се изчислят подходящите размери на интериорната врата. За това се вземат предвид следните нюанси:

  • Размери на крилото на вратата в ширина трябва да бъде по-малко от светлия отвор с около 5-6см от лявата и дясната страна
  • Размери на крилото на вратата във височина трябва да бъде по-малко от светлия отвор с около 5-6см,но в същото време се взема предвид нивото на завършения под.

На практика изглежда така: при размерите на крилото на интериорната врата 70х197см, ширината на отвора трябва да бъде 80-82см, а височината трябва да бъде 202-204см, при двукрилата врата с размери на крилото 2х60х197см това е 130-132см в ширина и 202-204см във  височина.

  • Измерване на зида – много е важно да се измери зида с точност и в ляво и дясно,ако има голяма разлика е хубаво да се използва уширение с по малък размер каса за да може первазите да легнат максимално плътно към стената и да се обере тази разлика между зидовете. Ако се колебаете при измерването и зида ви е 17-18см то касите са регулеруеми и обхващат зида максимално плътно като се регулират от первазите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *