Забавни факти за вратите

Цветни врати в Дъблин

Вратите в ежедневието ни са по-скоро даденост и част от обзавеждането на домовете. Съзнавайки или не, тяхната роля не бива да се пренебрегва. Днес те биват олицетворение за комфорт и сигурност.

В миналото обаче вратите са ставали обект на различна символика. Днес ще Ви разведем назад във времето, където ще откриете някои интересни факти и истории свързани с тях. Останете с нас!

Най-огромната врата

В световен мащаб, тя е собственост на небезизвестната компания – NASA. Във височина тя достига забележителните 139 м и отнема 45 мин да се отвори или затвори. Тази врата е по-висока и от паметника на Свободата в Ню Йорк, която е само 93 м висока.

Най-старата врата

През 2010 г в Цюрих е открита най-старата врата на 5100 г. Древната врата е „плътна и елегантна“ от дървото топола и е с добре запазени панти и „забележителен“ дизайн за държане на дъските заедно. Използвайки дървесни пръстени за определяне на възрастта ѝ, се твърди, че тя е направена през 3063 г. пр. н. е. – около времето, когато е започнало строителството на световно известният паметник на Стоунхендж в Кралство Великобритания.

Затворени врати

Британската монархия има много исторически традиции и церемонии, но може би, най-странната от тях е: всяка година на годишното откриване на парламента кралицата заема мястото си в Камарата на лордовете и изпраща своя пратеник да извика депутатите. Както гласи традицията, той пристига на вратите на Камарата на общините, при което вратата се затваря пред лицето му. Тогава той трябва да почука три пъти с жезъла, вратата се отваря и всички депутати го последват в зданието.

Цветните врати в Ирландия, Дъблин

Чували ли сте за „вратите на Дъблин”, които са на-ярко боядисаните входни врати на площад Фицуилям в сърцето на Дъблин. Има няколко интересни истории относно вида им:

Една от историите гласи, че след кончината на кралица Виктория на хората им било заповядано да обагрят вратите си в черен цвят като вид съпричастност и уважение, но с недоволството на ирландците за това, че са под британска власт, те се разбунтували и боядисали вратите си в най-живите цветове.

Друга история разказва за двама писатели, които нарочно обагрили вратите си в червено и зелено, за да не може другият да сбърка, когато се прибира вечер вкъщи пиян.

По-вероятната причина е, че енорийският съвет приема строго правило, което не позволява на собствениците на жилища да правят промени по външността на къщите си. И жителите започват да ги рисуват като отражение на техния индивидуален характер и стил.

Въртящите се врати

Слухът говори, че въртящата се врата е измислена в знак на протест срещу кавалерството! В края на 1800 г. Теофил ван Канел, е засегнат от фобия, свързана с „етикета“ за отварянето на вратите (кой пръв трябва да премине през вратата, както и задължителното отваряне на вратата пред всяка дама) През 1888 г. той получава патент за основата на въртяща се врата, която спечелила сърцата на господата, защото премахнала необходимото отваряне на вратата пред дамите и тогава отпада въпросът кой пръв трябва да влезе или излезе! По стечение на обстоятелствата, наред с това, че въртящите се врати решили проблема с това задължение, те всъщност предразположили ползвателите към клаустрофобия, която засяга много хора и те не могат да използват подобни врати. В Ню Йорк строителните разпоредби посочват, че тези иновативни врати не бива да превишава скорост от 15 завъртания в минута.

Брави за вратите

Вратите са имат фиксиращи ключалки, които предлагат значителна сигурност и може да Ви интересно да научите, че тази интелигентна идея съществува от 4000 години. Има исторически доказателства, че всъщност египтяните са измислили прототип за заключване, който изглежда е основата на заключването на вратата. Едва през 1861 г. Линус Йейл-младши, който е бил ключар по професия, получи патент за бравата в Йейл, която и до днес запазва популярност.

Автоматични врати

Въпреки че първите автоматизирани врати са направени от няколко американци, историците откриват основата на дизайна, датиращ от 70 г. сл. Хр. Александрийски изобретател е проектирал, наред с много неща, набор от храмови врати, които се задействали чрез система от тежести и пара. Тази идея за автоматично управлявани врати, в крайна сметка била забелязана от американците, които произвеждат автоматично управлявани плъзгащи се врати, за да противодействат на проблемa с въздушните течения. Компанията е основана през 1960 г. и продължава да работи и до днес.

Колко много тайни има в една врата, която подминаваме всеки ден, не мислите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *