Без категория

Забавни факти за вратите

Публикувано на:
Цветни врати в Дъблин

Добрата стара врата днес я приемаме за даденост и част от интериора, създавайки сигурност и комфорт. В миналото за вратите има доста създадени фолклорни приказки и суеверия, но какво ще кажете да научим малко забавни и интересни факти за вратите

  • Най-голямата врата в света принадлежи на NASA. Височината  и 139м и отнема 45 мин да се отвори или затвори. Тази врата е по-голяма и от статуята на свободата в Ню Йорк, която е висока 93 м.
  •  Най-старата врата

През 2010г в Цюрих е открита най-старата врата на 5100г. Древната врата е „плътна и елегантна“ от топола и е с добре запазени панти и „забележителен“ дизайн за държане на дъските заедно. Използвайки дървесни пръстени за определяне на възрастта й , се смята, че вратата е направена през 3063 г. пр. Н. Е. – около времето, когато е започнало строителството на световно известният паметник на Стоунхендж във Великобритания.

  • Затворени врати

            Британската монархия има много исторически традиции и церемонии, но може би     най-странната от тях е: Всяка година на годишното откриване на парламента кралицата заема мястото си в Камарата на лордовете и изпраща своя пратеник  да извика депутатите. Както гласи традицията, той пристига на вратите на Камарата на общините, при което вратата се затваря пред лицето му. Тогава той трябва да почука три пъти с жезъла, вратата се отваря и всички депутати го последват в Камарата на общините.

  • Цветните врати на Дъблин

„Вратите на Дъблин” са  ярко боядисаните входни врати на площад Фицуилям в сърцето на Дъблин. Има няколко интересни истории относно вида им:

 Една от историите гласи, че след смъртта на кралица Виктория на хората им било  наредено да боядисат вратите си в черно в знак на уважение, но с недоволството на ирландците от това, че са под британска власт, те се разбунтували и боядисвали вратите си в най-живите цветове.

Друга история разказва за двама писатели, които боядисали вратите си в червено и зелено, за да не може другият да сбърка, когато се прибере вкъщи пиян.

По-вероятната причина е, че енорийският съвет приема строго правило, което не позволява на собствениците на жилища да правят промени по външността на къщите си.  И жителите започват да ги рисуват като отражение на техния индивидуален характер и стил. 

  • Въртящите се врати

Слухът говори, че въртящата се врата е измислена в знак на протест срещу рицарството! В края на 1800 г. Теофил ван Канел, е засегнат от фобии, една от които е „етикетът“ за отварянето на вратите (кой пръв трябва да влезе или излезе през вратата, както и задължителното отваряне вратата на всяка дама) През 1888 г. той получава патент за основата на въртяща се врата, наречена „конструкция на вратите на бурята“, която ще премахне необходимото отваряне на вратата на дамите и задаването на въпроса кой пръв трябва да влезе или излезе! По ирония на съдбата, макар че въртящите се врати решиха проблема с  една фобия, те всъщност създадоха новa, т.нар. клаустрофобия, която засяга много хора и те не могат да използват въртящи се врати. В Ню Йорк строителните разпоредби посочват, че въртящата се врата не трябва да надвишава скорост от 15 завъртания в минута.

  • Брави за вратите

Вратите са снабдени с фиксиращи ключалки, които предлагат значителна сигурност   и може да ви интересно  да научите, че тази интелигентна идея съществува от 4000 години. Има исторически доказателства, че древните египтяни са измислили прототип за заключване, който изглежда е основата на заключването на вратата. Едва през 1861 г. ключар на име Линус Йейл-младши получи патент за бравата в Йейл, която и до днес запазва популярност.

  • Автоматични врати

Въпреки че ,първите автоматични врати са изобретени от няколко американци, Lew Hewitt и Dee Horton, историците откриват основата на дизайна, датиращ от 70 г. сл. Хр. Александрийският изобретател Герой е проектирал, наред с много неща, набор от храмови врати, които биха се отворили чрез система с тежести с пара. Тази идея за автоматично управлявани врати, в крайна сметка намери своя път към американците, които произвеждат автоматично управлявани плъзгащи се врати, за да противодействат на проблемa да се отваря сама вратата от вятъра.Компанията е основана през 1960 г. и продължава да работи и до днес.

Колко много тайни има в една врата, която подминаваме всеки ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *