Стоперите

Врата подпряна с ботуш

Това са аксесоари, които много често забравяте да закупите при основен ремонт на жилището си и подмяна на вратите. Но още след първото нараняване на стените от дръжките на вратите, се замисляте за тях. Инвестицията в такъв аксесоар никак не е висока, имайки предвид какви главоболия може да си спестите.

Видове стопери

Oбщо казано стоперите, може да се разделят на 2 групи, а именно „стенни” и „подови”. Разбира се, от името им още става ясно каква точно е разликата между тях, а именно мястото, на което се монтират. И двата вида имат своите предимства, както и недостатъци.

Stenni Stoperi
  • Стенни – според спецификата на подовата Ви настилка, доста често няма как да се монтира стопер, а и не само. Повечето стопери „стърчат” и има доста хора, които неволно се спъват в тях и това може да бъде опасно. За разликата от този тип, стенните стопери са много дискретни, но двустранната (двойно залепваща) лепенка, с която се монтират, в повечето случаи също има своите минуси. Един от тях е, че понякога не може да се фиксира добре, на стените Ви, най-често ако сте положили някаква специална грапава мазилка. Ако, все пак сте успели да го монтирате, но Вашите децата решат със сила да го премахнат от стената, е възможно тя да се нарани, а това Ви гарантира корекция по стените.
Podov Stoper
  • Подови – при тях има много голямо разнообразие от цветове и десени. Може да откриете, дори такива, които толкова добре си пасват с подовата Ви настилка, че са почти незабележими. Тук вече, освен двойно залепваща лепенка, доста често се предлагат и стопери, които могат да се фиксират за пода с болт или дюбел, което Ви гарантира по-голяма устойчивост.

Материал на изработка

Eдни от основните материали са: дърво, метал (инокс), пластмаса и гума. Разбира се, всеки материал има своите предимства и недостатъци, според помещението, в което биват монтирани. Ако ще се поставят до врата за баня, най-добрия вариант е да избегнете дървото и металът, защото те не са водоустойчиви.

Надяваме се да сме Ви били полезни и да не забравяте за стоперите следващият път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *