Ръководство за стари врати

Стара врата

Независимо дали посрещаме гостите на входа или скриваме съдържанието на гардероба, традиционните врати са ключов елемент от нашия бит.

Независимо къде живеете, считайте се за щастливи, ако къщата ви има оригинални врати. Въпреки реалните подобрения в стайлинга и повърхностните облицовки на новоизградените врати, просто няма сравнение с оригинала на определена възраст – дори когато старият има недостатъци или неизбежни знаци.

По-старите врати са изработени от истинско дърво, различните компоненти се съчетават като парчета в архитектурен пъзел. Съчетанието на части не само придава сила, но и позволява движение: сезонно свиване и подуване с промени в температурата и влажността.

Повечето интериорни и екстериорни врати, построени между 1750 и 1940 г., са изработени с конструкция от рамки и панели, произвеждайки обща и лесно разпознаваема вратичка на панела, която получава името си от вертикалните панели, които изглеждат плъзгащи се между плоски кръст и странични части, наречени stiles и релси, които ги държат на място.

Панелите – обикновено четири до шест на вратата – могат да бъдат почти плоски, на чисти прави ъгли към стените и релсите. По-типично, обаче, те са наклонени от всички страни, за да създадат така наречената повдигната облицовка. Този подход създава архитектурно облекчение и засилва илюзията, че вратата е по-дебела и по-плътна, отколкото всъщност е.

Придружени от такива архитектурни стилове като Втората империя, италианците и кралица Ана, са използвали вратите с облицовки с двойна рамка. Тези двойни врати могат да се срещнат, за да образуват единна арка. Напредъкът в изработката означава по-сложно използване на архитектурния релеф. Понякога на самата врата се нанасят и други украшения, а не се нарязват в панела, което спестява време и усилия на цеха.

През втората половина на 19-ти век, вратите с ламперия са монтирани в двойки. Тези двойни врати, които се отварят към вестибюла, са в стила на движението тогава. (Снимка: Ерик Рот)

Вратите за къщи, построени след 1900 г., са по-стандартни по размер и характеристики, което улеснява строителите да ги използват като взаимозаменяеми в широк спектър от къщи. Друго нововъведение, свързано с разходи и труд, е преминаването към врати с плосък панел, подобно на вратите на кабинетите в кухните от този период. Други стилове на панелите включват пет панела, тип, който се появява в къщи от викторианска кралица Ана за изкуства и занаяти. Любима за по-утилитарни зони, пет-панелната врата се състои от хоризонтални панели отгоре надолу.

През 50-те години на миналия век, разбира се, много интериорни и дори външни врати са изгубили всички архитектурни релефи и са били единична равнина от дърво – или плътни и декоративни стъкла, или за много видове интериорни врати с куха сърцевина. (Трудно е да се повярва, че много от тези врати вече са достатъчно възрастни, за да се считат за исторически.)

Хоризонталната врата с пет панела е фаворит в ерата на бунгалата. Понякога един или два панела се заменят със стъкло, особено на външните врати. (Снимка: Jaimee Itagaki)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *