Входни врати

Как да си изберем входна врата?

Публикувано на:
Blue Doors Flowers

Изборът на входна врата е както лесен, така и доста труден за взимане. Когато решим, че е дошло време да заменим старата портална врата с нова. Ние трябва да обърнем внимание не само на външния вид на вратата, който е от значение, разбира се. Но има и други няколко основни неща, а те са именно безопасността, изолацията, функционалността и размерите. Това са доста важни неща, за които трябва да внимаваме при избора на новата врата.

Каква широчина трябва да е светлия отвор?

Ширината на вратата или по-точно светлия отвор за преминаване е може би най- важното нещо за функционалността на една врата. Всеки ден по няколко пъти прекрачваме прага на дома си, приветстваме гости, а много пъти носим и мебели и други уреди, размерите, на които често са доста големи. Поради тази причина, когато избирате нова врата, трябва да обърнете особено голямо внимание след монтажа на избрания от вас модел врата, колко сантиметра светъл отвор за преминаване ще ви остане.

Прието е, че минималната широчина за една входна врата трябва да е 90см. Много трудно може да се намери врата, която да се предлага в по-малък габаритен размер. Ако обаче отвора ви позволява дори и с риск да се изкърти малко с цел да поставите по-голяма врата, например 100см в широчина, то тогава това е по-добрия вариант. Със времето ще усетите плюсовете на по-голямата врата.

Колко трябва да е височината на вратата?

Във височина идеалния размер, който е приет е 200 см. Тази височина гарантира, че дори висок човек няма да си удари главата, когато влиза вътре. Височината от два метра също е голям комфорт при внасянето на по-големи елементи във вътрешността на къщата или апартамента.

Трябва обаче да се отбележи, че отворът, оставен в стената за касата на вратата, трябва да е с 6-7 см по-висок от крилото на вратата.

Колко трябва да е дебелината на крилото?

От друга страна дебелината на крилото на една входна врата е прието да бъде поне 5см, като може да се срещнат и варианти с до 10см или повече. Обикновено пълнежа се състои от ламарина за по-голяма здравина, някакъв вид изолатор – минерална вата или полистирен например. Колкото по-голяма е дебелината на крилото, толкова по-добре е изолацията и сигурността съответно. В завършен вид крилото може да бъде облечено с МДФ панели или метални такива.

Прекалено тънките външни врати често са нестабилни и не дават никакво уверение, че вътре няма да проникне студ, камо ли неканени гости. От друга страна, прекалено дебелите врати могат да бъдат много тежки, което може да доведе до бързо износване на пантите и други компоненти на вратите. Когато решавате да закупите външна врата, струва си да се консултирате със специалисти. Това ще ви позволи да избегнем много грешки. Добро решение е и поръчването на вратата по размер, където професионалистите сами извършват измерванията и след това монтират вратата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *